Wijzigingen per 1 januari 2020 t.a.v. alimentatie

Alimentatie: Hoe ziet de wereld eruit na 1 januari 2020?

In het kader van deze column publiceer ik regelmatig artikelen over te realiseren besparingen op het gebied van de WOZ, de Toeristenbelasting en de Forensenbelasting. Op dit moment wacht ik op uitspraken in een aantal zeer principiële proefprocessen. In mijn columns in het volgend jaar kom ik daar graag weer op terug.

In mijn praktijkuitoefening werd ik deze week geconfronteerd met een vraag van totaal andere orde. Een recreatieondernemer wilde gaan scheiden. Hij vroeg mij mijn licht te laten schijnen over de juridische kanten van de echtscheiding. Uiteraard spreek je dan over het antwoord op de vraag hoe de huwelijksvoorwaarden luiden en of deze in de afgelopen jaren wel of niet zijn bijgehouden. Niet zelden blijkt dan dat hier al jaren niets aan gedaan is, met alle consequenties van dien. Natuurlijk benoem je als adviseur dan ook het opstellen van een convenant en het inschrijven van de echtscheiding in de registers van de gemeente waar je ooit in het huwelijk bent getreden. En uiteraard komt de alimentatieduur aan bod. Op 21 oktober jl. werd in het Staatsblad het besluit tot vaststelling van de Wet Herziening Partneralimentatie gepubliceerd. Per 1 januari 2020 zal die wet in werking treden. Met ingang van die datum is de hoofdregel dat de alimentatieduur gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaren. De duur van het huwelijk wordt daarbij berekend over de datum van het huwelijk tot de datum van de indiening van het echtscheidingsverzoek. Op die hoofdregel bestaan drie uitzonderingen, te weten:

  • - Het huwelijk heeft langer dan 15 jaar geduurd en de leeftijd van de alimentatiegerechtigde is minder dan 10 jaren verwijderd van de AOW-leeftijd (de alimentatieduur is dan 5 tot maximaal 10 jaar).
  • - Het huwelijk heeft langer dan 15 jaar geduurd en de leeftijd van de alimentatiegerechtigde is meer dan 10 jaren verwijderd van de AOW-leeftijd op het moment dat het echtscheidingsverzoek wordt ingediend en de alimentatiegerechtigde is geboren op of vóór 1 januari 1970 (in dat geval is de alimentatieduur 10 jaren).
  • - Het uit het huwelijk geboren jongste kind is jonger dan 12 jaar. De alimentatie eindigt dan als het jongste kind 12 jaar oud wordt.

De laatste columns en recente zaken

Contact

  • De Willigen + partners BV
  • Koeweg 2, 9409 TP Loon
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Hans de Willigen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fenny de Willigen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright© 2021 De Willigen + partners BV. Realisatie: Internetbureau Praes