Transitievergoeding

Transitievergoeding ook bij vermindering van de arbeidstijd?

Sinds 1 juli 2015 bestaat meer duidelijkheid over de vergoeding (de transitievergoeding) die je verschuldigd bent bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst van een werknemer. In de afgelopen weken werden wij in onze praktijk twee keer benaderd met de vraag hoe het nu zit indien de arbeidsovereenkomst van een werknemer gedeeltelijk wordt beëindigd. In de ene situatie was de betreffende werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden en in de andere situatie was er geen werk meer voor een fulltime baan voor de werknemer. De Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) heeft in deze problematiek recentelijk duidelijkheid gecreëerd. Ingevolge het arrest van de Hoge Raad maakt het niet uit hoe de vermindering van arbeidstijd tot stand komt: of dat komt door een gedeeltelijke beëindiging, door een algeheel ontslag gevolgd door een nieuwe aangepaste arbeidsovereenkomst of door aanpassing van de arbeidsovereenkomst. In al deze gevallen is sprake van een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst en kan de werknemer aanspraak maken op een gedeeltelijke transitievergoeding. Om aanspraak te kunnen maken op een gedeeltelijke transitievergoeding moet er overigens wel sprake zijn van een vermindering van de arbeidstijd met ten minste 20%, dus bij een arbeidstijd van 40 uur tenminste 8 uur en daarnaast moet de vermindering naar redelijke verwachting blijvend zijn.

Hoe wordt een gedeeltelijke transitievergoeding bepaald?

De gedeeltelijke transitievergoeding wordt berekend naar evenredigheid van vermindering van de arbeidstijd en op basis van het oorspronkelijke loon. Voorbeeld: een werknemer die 40 uur werkt en een salaris heeft van € 3.200,- per maand raakt gedeeltelijk arbeidsongeschikt waardoor hij nog slechts voor 20 uur inzetbaar is. De transitievergoeding bedraagt dan 20/40e van de wettelijke transitievergoeding en wordt berekend op basis van het loon van € 3.200,- per maand.

Dus werkgevers, let op!

Als er bij jou een situatie speelt waarin je met je werknemer wilt komen tot afspraken over vermindering van de arbeidstijd houd dan in ieder geval rekening met het verschuldigd worden van de transitievergoeding. Indien je nog vragen over deze problematiek hebt schroom dan niet om mij te bellen of te mailen. Ik ben je ook hierbij graag van dienst!

De laatste columns en recente zaken

Contact

  • De Willigen + partners BV
  • Koeweg 2, 9409 TP Loon
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Hans de Willigen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fenny de Willigen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright© 2021 De Willigen + partners BV. Realisatie: Internetbureau Praes